Våra får är av rasen Texel. Texelköttet är välmarmorerat och har en mild smak, som faller de flesta i smaken. Kött från texelkorsningar brukar vinna smaktester i Storbritannien.
Texel skapades i slutet av 1800-talet på ön Texel vid den holländska kusten. Man använde sig av holländska och brittiska raser för att skapa en ras med ypperliga köttegenskaper. Texel har sedan spridits över hela världen och till Sverige kom den på 1960-talet via Danmark. I dag finns det ca 3 000 tackor spridda över hela landet.
Texel har hög tillväxt och ger bra slaktkroppar. Tack vare sina goda köttegenskaper och höga tillväxt utnyttjas den i korsningar med inhemska lantraser i många länder och är den mest populära faderrasen i Europa.
Varje år mellan mars till maj med en topp i mars, föds lammen i vårt fårhus. En tacka lammar i genomsnitt två lamm per år. Vid lammningsäsong har vi tillsyn dygnet runt.
Fåren äter enbart vårt eget odlade grovfoder som består av en blandning av rajgräs, timotej, svartkämpe och vitklöver.
Sista söndagen i april kommer alla lamm och får ut på grönbete, vårt officiella ”lammsläpp”.
I juli skiljs får och lamm åt så tackorna kan återhämta sig och lammen kommer ut på det bästa betet. Slaktperioder börjar i augusti och avslutas i feruari. Lammen slaktas efter vikt och vägs regelbundet under betessässongen. Baggen släpps ihop med tackorna i oktober och i mars föds de första lammen, cirkeln är sluten.
LAMMSLÄPP
Missa inte vårt populära lammsläpp och se när lammen tar sina första språng ut i gräset.
Sista söndagen i april kommer alla lamm och får ut på grönbete på vårt officiella ”lammsläpp”.
Gårdsbutiken är öppen och vi serverar grillad lammburgare men du kan också ta med egen fikakorg.
Dönardalens Delikatesser
Gårdsbutik med lammkött & sillinläggningar. Beställning av lammkött "Packat & Klart".
Grillkvällar onsdagkvällar i juli.
Besöksadress: Rössjöholmsvägen i Våxtorp
Kontakta oss
Brigitte 070-2203486
Mikael 0702-606800